Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Бенковски (романизуван живот)", София, 1943 година
Людмил Стоянов от с. Ковачевица, Неврокопско, Пиринска Македония - "Бенковски (романизуван живот)", София, 1943 година


Увеличи
Описание

"Бенковски се яви на историческата сцена неколко месеца преди събитията, които дадоха начало на българското освобождение. Ролята му по този начин трая по-малко от една година: тя е, обаче, тъй важна, с толкова съдбоносни последици и исторически значителна, че с право можем да причислим неговата личност към героите на историята. Той дойде като метеор, за да подпали един голем пожар, който ще има по-късно - и до наши дни - отзвук в съдбините на Европа и света. Внезапно, като по веленията на историческата съдба, този човек с авантюристично и неуседнало минало, излиза начело на една величава, макар и нещастна борба за събарянето на турската империя. Неизвестен преди това, с променливо и несигурно съществуване, вълната на народното движение за свобода го изнася напред, давайки му прерогативите и властта на народен вожд, които той изпълнява с блескаво достоинство.
Толкова по-мъчно е да се даде образно и романизувано живота на такава личност, дето документите са тъй малко и дейността й тъй кратка. Некои данни са използувани изцело, други - отчасти, като не е пренебрегвано и устното предание. (Напр., "Записките" на Захарий Стоянов, които ни дават хронологическия ред на разказа, ръкописните записки на Танчо Шабанов, спомените на Ст. Заимов, Иваница Данчев, М. Ив. Маджаров и др.)."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Пиринска Македония Людмил Стоянов (1886 - 1973, София), е български писател, поет, преводач и литературен критик. Близък е до Българската работническа партия и левичарите в литературата и политиката.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1505 пъти.