Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Спомени за Христо Смирненски", София, 1950 година
Константин Д. Станишев от Кукуш, Егейска Македония - "Спомени за Христо Смирненски", София, 1950 година


Увеличи
Описание

"Със Христо Смирненски и Гоце Делчев ние, кукушани, се гордеем, защото те се проявиха в живота си като истински човеци, а с първият и зарад неговия голем талант да сочи неправдите в нашия грешен свет и прозрението му да чертае пътя за техното изкореняване.
Децата в Кукуш играеха по улиците и мейданите. Намираше ли се Христо в некоя група от свои връстници, там бе смех и веселие; в негово отсъствие - там беха кресъци, разкървавени носове, пукнати глави...
През 1912 година минаха през Кукуш голем брой войници от VII-а рилка дивизия. Всички беха братски посрещнати и всеки гражданин се чувствуваше оскърбен и пренебрегнат, ако в къщата му не беха настанени на храна и спане възможния брой бойци от поменатата дивизия. Христо това виде и запомни.
През 1913 година бегахме към България пеши, почти без храна и вода. Стигнахме тук едва след седем дни и то при денонощно пътуване и само с дрехите ни на гърб. Христо тогава е бил на 13-14 години. В София кукушани беха настанени в разните училища и некои други обществени сгради. Върлуваха между тех, холера, петнист, възвратен, коремни тифове, разни шарки между децата, а при това и липса на достатъчно храна и покривки. Цели месеци по ред нито една дама от тогавашния "хайлайф" не се вести нито в едни училище, да каже поне една блага дума на нещастните бежанци, ако не и да ги подпомогне с нещо от името на некое от многобройните тогавашни "благотворителни" дружества. Христо Смирненски виде и това."


Източник: Оригинален източник на спомените - bglitarchives.org

Автор: Константин Димитров Станишев (1877-1957) е български революционер, лекар, общественик и политик. След изгарянето на Кукуш през 1913 г. от гръцката армия, живее в София. От 1924 до 1934 г. е председател на Македонския национален комитет на СМЕО. К. Д. Станишев е член-учредител на МНИ и народен представител в 22 и 23 Обикновено Народно събрание.
За повече информация за К. Д. Станишев тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1776 пъти.