Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Жертвите на Щипския погром" (опис), година II, брой 338, Солун, 1911 година
Вестник "Право (ежедневен политико-обществен вестник)" - "Жертвите на Щипския погром" (опис), година II, брой 338, Солун, 1911 година


Увеличи
Описание

На 1 декември 1911 г. българският солунски вестник "Право" (под редакцията на щипянина Никола Наумов), публикува имената на всички жертви на Щипското клане, извършено на 21 ноември 1911 г. от местните мюсюлмани.
"На 21 ноември 1911 година сутринта четник, преоблечен като български селянин, поставя бомба пред джамия в Щип. При взрива не са нанесени големи материални щети, но един турчин е убит. Скоро след това на площада се събират тълпи от турци, босненски изселници (мухаджири), цигани и евреи, които се нахвърлят върху българите, дошли на пазар в града, и върху местни жители. В убийствата вземат участие и полиция и жандарми. Погромът продължава по-малко от час, до намесата на турската войска, която спира побоищата и обирите."
Списъкът съдържа имената на 19 избити граждани и селяни от Щип и околията; 19 ранени с нож; 8 ранени с куршум; 248 ранени с камъни и дървета и ограбени; 3-ма изгубени и 34 пострадали ученици и деца.
"Днес даваме резултатите от частната анкета на нашия щипски кореспондент. Тези резултати, както сам четецът ще се убеди при прочитането им, потвърждават всичко изнесено до сега от нас относно щипските погроми. Участието на чиновниците в погрома остава несъмнено. Не само административната власт не е взела бързи мерки за потушаване на вълненията на тълпата, не само е насърдчавала тълпата, както със своето пасивно държане, тъй и с активния навик на некои чиновници за борба с "гяурите", но и с материалното участие на много мръсни типове от тия чиновници...Хирургическият нож треба да се забие дълбоко в самото сърдце на тая гнила администрация, за да очисти разлагащата я гангрена. Що се отнася до самите чиновници - участници в сегашния погром, техното строго наказание е необходимо за успокоение на обществената съвест... Настоящия списък на жертвите и пострадалите от погромите не е пълен. Кореспондентина ни праща само онова, което до сега е могло да се константира".


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Вестник "Право" е всекидневен вестник, излизал в Солун от 1910 до 1913 година под редакцията на българския революционер и общественик Никола Наумов (редактор-стопанин). Вестникът е орган на дейците около бившия Съюз на българските конституционни клубове.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1136 пъти.