Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Противоядие", пибликувано във в-к "Пирин", бр. 15, год. II, София, 20 януари 1924 година
Кръсте Мисирков от с. Постол, Ениджевардарско, Егейска Македония - "Противоядие", пибликувано във в-к "Пирин", бр. 15, год. II, София, 20 януари 1924 година


Увеличи
Описание

Обявеният от македонизма за "Македонецот на XX век" К.П. Мисирков за сърбите , които "искат да убият нашето съзнание":

"И за да постигнат своята цел, сърбите си позволяват всичко, което никога гърците не са си позволявали: те ни отнеха нашите черкви и училища, те организираха сръбски чети за тероризиране на македонското население, те ни отнеха правото да се наричаме българи, дори македонци, те ни нат­рапват свои училища със своя наука, също толкова фалшива и йезуитска, колкото е била фалшива и йезуитска личността, учението и дейността на "свети" Сава."

И още:

"За да постигнат своята цел, да заседнат в Македония, по възможност завинаги, сърбите освен дето ни забраняват да се наричаме българи или македонци, казват ни, че нашето национално съзнание било затъмнено от турското робство и през последното ний сме забравили, че сме сърби и по погрешка почнали сме да се наричаме българи.
Питаме сърбите защо босненците, херцеговинците, сърбите от Сърбия, които всички са били под турско робство, не са сбъркали националното си име и не са почнали да се наричат българи и защо, обратно, българите в България не са станали сърби, щом това тъй лесно е могло да стане. Или сърбите ще повторят изтърканата фраза, че българите били по-малко войн­ствени от сърбите, та затова турците забранявали сръбското име и го измествали с българското име? Но при все това, сръбското име се е запазило там, дето има сърби, а е изчезнало там, дето то не е било народно."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Ениджевардарското село Постол Кръстьо Петков Мисирков (1874-1926) е български публицист и ранен македонист. Заради една част от публикациите си, в които той изразява явни македонистки и просръбски възгледи, Мисирков е считан за национален герой в Р. Македония, където официалната доктрина е македонизма, за чийто основни идеолози се считат сръбските учени Новакович, Цвийч и Белич.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1907 пъти.