Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Да се разберем", публикувано в сп. "Отец Паисий", год. VI, книга XI и XII, София, ноември – декември 1933 година
Иван Георгов от Велес, Вардарска Македония - "Да се разберем", публикувано в сп. "Отец Паисий", год. VI, книга XI и XII, София, ноември – декември 1933 година


Увеличи
Описание

Професор Георгов за това какво точно искат македонците .

"Какво собствено искат македонците, и за какво понасят те най-жестоки страдания? Те не искат нищо друго освен да запазят своето национално съзнание, да се наричат свободно българи, да четат български книги и списания, да се учат на български език. Какво по-благородно, какво по-достойно за едно съзнателно човешко същество може да има от това, да се стреми то да запази своето народно съзнание, своята националност и да е готово да жертвува за това мило и драго? Не е ли достойно за най-големо уважение държането на македонския българин и от окаяно състояние, който предпочита да понася най-тежки мъки и неволи, най-жестоки страдания и жертви, отколкото да позволи да му се налага промена на най-скъпото, каквото има за един съзнателен човек, на неговото национално съзнание, на неговото име, на неговия език, на неговото желание, да смета себе си такъв, какъвто се чувства?"

"Не един познавач на македонските българи се е изказвал, че те имат едвали не по-силно развито българско национално съзнание отколкото кои и да било други българи. Така и нашият недавнашен гост Леон Ламуш писа в юний 1913 год. от Цариград: "Ако може да се говори за национално съзнание в некоя част от сегашните територии на Европейска Турция, без съмнение (incontestablement) може да се каже за това тука (т.е. за македонските българи)." И сетне "българският народ в Македония е оня, който най-настойчиво и най-енергично се е борил, надвил е най-големите мъчнотии и е понесъл най-тежките жертви"."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият във Велес Иван Андреев Георгов (1862-1936, София) е български учен философ-идеалист, педагог, академик на Българската академия на науките, председател и член-учредител на Македонския научен институт в София, активен застъпник за правата на македонските българи.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1264 пъти.