Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ни



VMRO Lion
Македония >> "Жестокостите над македонските студенти", публикувано във в-к "Македония", год. I, бр. 232, София, 22 юли 1927 година
Македонски женски съюз в България - "Жестокостите над македонските студенти", публикувано във в-к "Македония", год. I, бр. 232, София, 22 юли 1927 година


Увеличи
Описание

Апел до Обществото на народите от Македонския женски съюз в България по случай арестуването на македонски студенти от страна на сръбските власти. Случаят след това ще остане в историята като Скопският студентски процес .

"Ние молим Обществото на народите да анкетира последните сръбски жестокости, масово извършени над нашата академична младеж, и да каже своята тежка дума – кървавите палачи от Белград да престанат да играят своето юдино хоро над съвестта на македонската младеж, само защото тя се чувствува българска и иска да се запази с това свое национално чувство, с което се е родила."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Македонският женски съюз е организация на жените бежанци от областта Македония, установили се в България, съществувала от 1926 до 1934 година. Организацията е близка до ВМРО, а още със създаването си през 1926 г. се присъединява към българската секция на Международната женска лига за мир и свобода. Съюзът създава свои клонове и дружества в България и зад граница като през 1933 година вече има 51 дружества и около 6000 членки. Сред дейността на съюза са откриването на трапезарии за бедни деца, устройване на изложби в България и Западна Европа, книгоиздаване, фолклорни мероприятия, детска просвета, издаване на некролози и организира панихиди в чест на починали видни жени от революционното дело като Донка Ушлинова и Мара Бунева и други културно-просветни активности.
За повече информация за М.Ж.С. тук


За да прочетете книгата натиснете тук



Видяна 642 пъти.