Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Проекто-програма на М.-Одр. Рев. Организация; Програмни Искания на Македоно-Одринската Революционна Организация (проект, изработен от Серския, Солунския и Струмишкия Революционни Окръзи)", Солун, 1908 година
Македоно-одринска революционна организация - "Проекто-програма на М.-Одр. Рев. Организация; Програмни Искания на Македоно-Одринската Революционна Организация (проект, изработен от Серския, Солунския и Струмишкия Революционни Окръзи)", Солун, 1908 година


Увеличи
Описание

На 8 август 1908 г. в Солун е публикувана „Проектопрограма на Македоно-Одринската революционна организация (проект, изработен от Серския, Солунския и Струмишкия Революционни Окръзи)“, която включва Програмни искания и Декларация.
"Изхождайки отъ идеалитѣ на организираното население, въ името на което е сѫществувала и сѫществува Революционната организация въ Македония и одринско, Окрѫжнитѣ комитети на изброенитѣ по-горѣ Революционни окрѫзи поставятъ за главна задача и основна цѣль въ прѣдстоящитѣ борби не откъсването на Македония и Одринско отъ Отоманската Империя, не тласкането имъ по пѫтища и съ срѣдства, които не подкрепятъ цѣлостьта на една правова и културна турска държава не отчуждаването имъ отъ общитѣ културни, политически и икомомически връски съ останалитѣ части на обширната и богата турска империя, което би възбудило отново кървавитѣ междунационални раздори и сътресения - опората на всѣка политическа реакция - а въдворяването на едно положение при което всѣка нация, включително и нашата - БЪЛГАРСКАТА - да има обезпечени всички гаранции за свободно политическо, икономическо и културно развитие, да има всички условия за правилното и безприпятствено развърщане на своитѣ производни сили и като отдѣлна нация съ свои специфични особености и изисквания и като миренъ членъ на едно просвѣтено и културно сѣмейство, което ще прѣставлява една Турция коренно обновена, модерна и културна."


Източник: Оригинален източник на книгата - Държавна агенция "Архиви"

Автор: Македоно-одринска революционна организация е революционна организация създадена на Банския конгрес на левицата на ВМОРО от май 1908 г., в отговор на изключването на Яне Сандански и съмишлениците му от редиците на ВМОРО на Кюстендилския конгрес на ВМОРО.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1353 пъти.