Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Сръбският език спремо българския", публикувано в сп. "Български преглед", год. II, книга III-V, София, януари-март, 1895 година
Христо Матов от Струга, Вардарска Македония - "Сръбският език спремо българския", публикувано в сп. "Български преглед", год. II, книга III-V, София, януари-март, 1895 година


Увеличи
Описание

Българите били "татари" и говорели "татарски". В същото време в Мизия, Тракия и Македония имало славяни, които говорели "славянски" точно като сърбите.

Над тези сръбски теории се подиграва идеологът на ВМОРО Христо Матов от Струга . И после продължава:

"Колкото и да прозира изкуствеността на стремението – да се даде на [сръбските] претенциите по възможност научен характер, колкото и да е очевидна фалшивостта на тая научност, все пак необходимо беше да се отговаря от наша страна, защото инак не е чудно да се намери човек странен, който да поверва на сърбите, не знаейки чистата истина."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в град Струга Христо Апостолов Матов (1872-1922) е виден революционер - член на Централния комитет и задгранично представителство на ВМОРО, водач на десницата в организацията и неин главен идеолог.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2387 пъти.