Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Македонските емигранти в Швейцария през Световната война", София, 1931 година
Георги Стрезов от Охрид, Вардарска Македония - "Македонските емигранти в Швейцария през Световната война", София, 1931 година


Увеличи
Описание

"Македония, сърдцето на Балканския полуостров, географически строго разграничена и исторически обособена отъ вековетѣ ще се бори за своята свобода и ще я добие.
Идеалътъ на македонския народъ, въ мнозинството български, е да получи свобода за всички народности въ Македония, която да стане съединителна брънка между съседитѣ, що враждуватъ и се изтрѣбляватъ за нейната територия. Служейки на тоя великъ идеалъ, ние дълбоко вѣрваме, че служимъ и на васъ и на мирътъ на Балканитѣ, на цѣла Европа, за да станеме ние факторъ на миръ на нашата свидна родина. Борцитѣ, които съ коститѣ си покриха Македония, се пожертвуваха не само за насъ българитѣ, но и за всички други македонци отъ каквито и да сѫ вѣра и народность. Вѣрни на тѣхния заветъ, и ние искаме независима свободна Македония съ свободни македонци. Ние мечтаемъ да станемъ основатели на Балканската конфедерация, да откриемъ пѫть за благоденствие на балканскитѣ народи."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Охрид Георги Янакиев Стрезов е виден български учен, историк и юрист. Член-учредител е на Македонския научен институт, народен представител във Петото Велико народно събрание на България, автор на множество трудове сред които "Политическите борби на македонските българи", "Правата на българските малцинства и Обществото на Народите" (1929), "Охрид" (1938) и др. Умира през 1938 година в София.
Посетете Уикипедия за повече информация за Георги Стрезов


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1961 пъти.