Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Проблемът за Македония", София, 1930 година
Петър Джидров от Щип, Вардарска Македония - "Проблемът за Македония", София, 1930 година


Увеличи
Описание

Стенографирана реч от Петър Джидров от македонския град Щип държана на 27 април 1930 година по покана на Македонското студентско дружество "Вардар" в София.

"И когато в 1917 г. социалистическата партия изпрати делегация в Стокхолм за конференцията на мира, в която имах честта да бъда и аз, ние минахме през Берлин и се явихме при социал-демократите – депутати от германския Райхстаг. В едно от нашите заседания за обсъждане на въпросите около войната и нейното привършване, за целите на войната и т.н., където присъствуваше и известният на свинца ви Херман Вендел, се повдигна въпрос за България и Македония. Подържаше се от Вендел – това ви е известно – че Македония е населена от жители, които имат език, който не може да се нарече български; че този език има много големо сходство със сръбския, както и с българския; че това е едно "югославянско племе" за себе си, което еднакво най-сетне може доволно да живее заедно било със сърбите, било с българите. Аз немах сегашните резултати на югославянската държава, за да мога да аргументирам фалшивостта на тази теза на Вендел. Но аз имах един аргумент – това е аргументът на политиката и науката. Аз казах: "Нима вие искате мене да направите сърбин? Нито вие, нито аз сме дошли тук да се лъжем. В края на крайщата решающо е съзнанието в масата – националното съзнание. Ако целият мой род от като помня – дедо, баба, прадедо, прабаба – са се наричали българи и са живели със съзниаето, че са българи, нема право никой, не съществува никакво основание това мое фамилно национално съзнание да ми се отнеме; ще ме оставите да бъда българин.""


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в град Щип Петър Спиридонов Джидров (1876-1952, София) е юрист, учен (теоретик на търговското право), писател и политик - един от лидерите на Българската работническа социалдемократическа партия (широки социалисти). След преврата от 9-ти септември 1944 г. е осъден от комунистите като "български шовинист" на 11 години затвор. Умира в затвора на 3-ти януари 1952 г. След демократичните промени в България от 1989 г. Петър Джидров е реабилитиран и на негово име е наименувана улица в София.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1979 пъти.