Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Писма от Гоце Делчев до дейци на освободителното движение", публикувано в "Гоце Делчев - спомени, документи, материали", София, 1978 година
Гоце Делчев от Кукуш, Егейска Македония - "Писма от Гоце Делчев до дейци на освободителното движение", публикувано в "Гоце Делчев - спомени, документи, материали", София, 1978 година


Увеличи
Описание

19 писма от Гоце Делчев до дейци на македонското освободително движение (Никола Зографов от с. Ораовец, Велешко; Никола Малешевски от Берово; Иван Бележков от с. Годлево, Разложко; Марко Секулички от с. Секулица, Кратовско; Михаил Герджиков от Пловдив и Тома Карайовов от Скопйе).
"Колйо,
Всичките ти писма, досега изпратени от теб и чрез теб, съм получил. Отцепленията и разцепленията никак да не ни плашат. Действително жалко е, но що можем да правим, когато си сме българи и всички страдаме от една обща болест! Ако тая болест не съществуваше в нашите прадеди, от които с наследство и в нас, немаше да попаднат под грозния скиптър на турските султани. Наш, разбира се, дълг е да не се поддаваме на тая болест, но можем ли същото да направим и с другите лица? Пък имаме заето и нещо от гръцките болести, а именно - колко(то) глави, толкоз капитани. Пуста му слава! . . . Всеки иска да блесне, па не знае фалшът и на тоя блесък. Вай на тез, над страданията на които всички тез комедии, дет се разиграват..."
"Бай Зографски,
Преди всичко поканвам те по-скоро да проводиш камите и още, ако са останали в твоята къща 8 екземпляра "Биографията на Левски" при моето заминавание, проводи и тех. Каквото има засега, това провождай, но гледи по-важните материали по-скоро да додат..."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Гоце Делчев (1872-1903) е един от най-изтъкнатите български революционери, водач и идеолог на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Национален герой в България и Република Македония.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 4743 пъти.