Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Писмо од ЦК на ВМРО од 6 декември 1923 г. потпишано од претседателот Тодор Александров упатено до председателот на ЧСР Т. Г. Масарик", публикувано в "Чехословачки дипломатски документи за Македониjа 1919 - 1933, кн. 1", Скопие, 2006 година
Тодор Александров от Ново село, Щип, Вардарска Македония - "Писмо од ЦК на ВМРО од 6 декември 1923 г. потпишано од претседателот Тодор Александров упатено до председателот на ЧСР Т. Г. Масарик", публикувано в "Чехословачки дипломатски документи за Македониjа 1919 - 1933, кн. 1", Скопие, 2006 година


Увеличи
Описание

"До г. претседател на Чехословачка република
господин Масарик
Прага
Господине претседател,
...Внатрешната македонска револуционерна организација се издигна и се зголеми пред повеќе од дваесет години во остра и крвава борба против злоупотребите и неправдите на Турците во Македонија. Војните на Балканот ги преместија политичките граници на наша штета; состојбата во земјата на нашите предци и ропството кое се наметна на Македонците стаа потирански. Во предвечерие на тие војни имавме околу 1200 училишта и 800 цркви. Денес не ни оставија ниту едно училиште, ниту една црква. Во маченичката Македонија народот може да дише само по зајдисонце во темна и мистериозна ноќ - во мигот кога српскиот стопан се повлекува во своето живеалиште. Но, од излезот на сонцето, жителот во градот, како и во селото, не се осмелува да зборува на својот јазик, тој ќе биде веднаш уапсен и убиен...Ако Македонија добие стоти дел од слободите кои ги уживаат кај вас, во Чехословачката Република, вашите некогашни господари, Германците, бидете уверени дека тоа ќе биде голем чекор кон смирување на нашата земја. За жал, во Македонија нема ниту трага од слобода за бугарското население кое инаку достигнува 60%, додека Турците претставуваат само 35%, а сепак, тие уживаат извесна толеранција. Тие имаат свои џамии и политичка партија - Џемиет. На македонските Бугари сето тоа им е забрането од страна на нивните нови господари и владетели. На бугарските пратеници од Македонија, кои народот ги испратил да седат во Собранието, им се заканува смрт ако организираат македонска политичка партија...."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Тодор Александров (1881-1924) е легендарен български революционер, дългогодишен лидер и една от иконите на македонското революционно движение.
За повече информация за Тодор Александров тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2809 пъти.