Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Стоян Мълчанков", публикувано в сп. "Илюстрация Илинден", год. 1, книга 7, София, февруари, 1928 година
Лазар Томов от с. Годлево, Разложко, Пиринска Македония - "Стоян Мълчанков", публикувано в сп. "Илюстрация Илинден", год. 1, книга 7, София, февруари, 1928 година


Увеличи
Описание

Лазар Томов за друг ВМОРО революционер от Пиринска Македония Стоян Мълчанков .

"Тази есен като пътувах по долината на Места за Неврокоп в местността "Букова лъка" видех, че стърчи отстрани на шосето скромен кръст, който напомня на пътника за страшното злодеяние, което се извърши преди 6 години от долни и престъпни злодеи. Тук, на това место падна убит големия българин Стоян Мълчанков. Колко и какви тъмни спомени възкръснаха в умът ми, като се намерих при лобното место на тоя велик и заслужил син на своя народ. Твърде малко ми се виде стореното за него до сега. Требваше много да си близък, за да видиш великата и благородна душа на Ст. Мълчанков. Историята тепърва ще определи неговото место в редицата герои-мъченици за народа ни."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Пиринска Македония Лазар Томов Крайнов (1878-1961, София) е общественик и ВМОРО революционер, председател на Серския окръжен комитет, активен деец на Илинденската организация.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2845 пъти.