Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Митинг на Македоно-Одринските братства по повод изпращането сръбски владика в Дебър", публикувано във в-к "Дебърски глас", год. II, бр.1, София, 4 април 1910 година
Съюз на македонските емигрантски организации в България - "Митинг на Македоно-Одринските братства по повод изпращането сръбски владика в Дебър", публикувано във в-к "Дебърски глас", год. II, бр.1, София, 4 април 1910 година


Увеличи
Описание

Съюзът на македоно-одринските благотворителни братства (предшественик на СМЕО) протестира против назначаването на сръбски владика в град Дебър .

"Сърбите след това станаха дръзки и предизвикателни – немаше край на техния шовинистически бес: в Македония с огън и меч правеха българите, сърби, а в кралството при пътуването си по железниците македонските българи беха подлагани на нечувани издевателства, жестокости, дори и убийства. Сърбите изпробваха ред подли и варварски мерки преди хуриета в Турция над българите, за да се загнездат здраво в Северо-Западна Македония, но всичко излезе напразно, почвата почна да става плъзгава под краката им, особено след прогласения, макар и само на дума, хуриет в Турция. И сега се домогват сърбите да постигнат с владици и изобилно сръбско злато онова, което не можаха да постигнат с огън и меч."

" Скопие , Дебър , Прилеп – това са три западни български твърдини, които са запазили с нечути мъки и юначни борби своя език, вера и нрави. Сърбите искат да ги разсипят, да ги разорят и да се настанят здраво над тези български съсипни."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Съюзът на македонските емигрантски организации е най-многочислената и ръководна организация на македонската емиграция в България. Дружествата и са известни като македонски културно-просветни и благотворителни братства. Основната дейност на организацията в България е културна, просветна и благотворителна, а пред международната общност и Обществото на народите пропагандирането на Македонския въпрос и незачитането на човешките права на македонските българи в Югославия и Гърция. Финансова подкрепа получава от ВМРО и от членски внос, политическа - от Македонската парламентарна група в българския парламент, а на международно ниво е подкрепена от чужди политици, общественици, публицисти и учени. В един момент броят на Македонските братства в Царство България достига 210.
За повече информация за организацията тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1679 пъти.