Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Григор Пърличев в спомените на един негов съвременик", публикувано във в-к "Вестник на вестниците", бр. 135, София, 16 юни 1941 година
Никола Трайков от с. Вранещица, Кичевско, Вардарска Македония - "Григор Пърличев в спомените на един негов съвременик", публикувано във в-к "Вестник на вестниците", бр. 135, София, 16 юни 1941 година


Увеличи
Описание

ВМРО деецът и историк Никола Трайков предава спомените на просветния деец Димитър В. Македонски от с. Емборе, Кайлярско за големият възрожденец от Охрид Григор Пърличев :

"В Охрид българщината беше доста окопитена и народний дух уякнал и пуснал дълбоки корени благодарение на мнозина родолюбиви кожухари, но главно на тогавашний главен елинский учител в тоя град Григор Пърличев, който със своите силни проповеди и с голем риск на положението си и на живота си, вдъхваше патриотизъм и народно съзнание на съгражданите си. Тоя человек беше се учил и свършил образованието си в Гърция и в Атински университет, а се научил сам да чете български, и знаяше, че първъ той ще пострада от съзнаванието на Охридчани, че са българи, а не гърци; но при всичко това, той беше луд българин и главното му намерение беше да затвори гръцките училища в отечеството си, на които той беше директор и да ги замени с български."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Кичевско Никола Трайков Нарев (1888-1963) е виден учен, историк, дипломат, журналист, библиограф и ВМОРО революционер. Участва като доброволец в Българската армия в трите войни за обединение на нацията - Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Работи като учител, преподавател в Софийския университет, нещатен сътрудник на Института "Ботев-Левски" на Българската академия на науките, в министерството на външните работи в София и др. Публицистичната му дейност е свързана главно със събиране и публикуване на документи, свързани с известни български възрожденци - Георги Раковски, братя Миладинови, Софроний Врачански, Иван Денкоглу, Григор Пърличев, Любен Каравелов, Христо Ботев, като работи в българските, гръцките, румънските и югославските архиви.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1125 пъти.