Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Циркулар до раководителите на окрузите и до околиските војводи во Македонија од 2 август 1924 г.", публикувано в "Сè за Македонија : Документи : 1919-1924", Скопие, 2005 година
Тодор Александров от Ново село, Щип, Вардарска Македония - "Циркулар до раководителите на окрузите и до околиските војводи во Македонија од 2 август 1924 г.", публикувано в "Сè за Македонија : Документи : 1919-1924", Скопие, 2005 година


Увеличи
Описание

"На 30 јули о(ваа) г(одина), во 12 часот и 10 минути по пладне, во среда, пазарниот ден во село Виница, Кочанско, каде што поради празничниот ден беа собрани неколку илјади души пазарџии од Кочанската, Штипската, Царевоселската, Малашевската, Кратовската и од др. околии, е убиен, со неколку револверски истрели, и е разнесен од бомби, познатиот српски државен потерџија, разбојник-ренегат Мите Суџукаро, од с. Соколарци, Кочанско.
Убиениот изврши во Македонија во 1919-1921 многу пљачкања, грабежи и разбојништва над Бугари, Турци и Власи, под раководството на Стојан Мишев и Славе Иванов, со кои ги делел опљачканите суми...
Мили браќа,
Ние, Македонците, се бориме за праведно и свето народно дело. Со божја помош, разбојниците-ренегати и шпионите ќе ги убиеме, дојденците: Шумадинците-свинјари и грчките паликари ќе ги прогониме од нашата татковина и Македонија задолжително ќе биде слободна. Затоа, сите во борбените редови под знамето на нашата света народна Организација!
Да живее ВМРО!
Да живее Независна Македонија, ура!"
Израдуваните и воодушевени пазарџии: Бугари, Турци и др. одговориле со восклиците: "Ура, браво, бидете живи, јунаци!" и си го продолжиле патот кон селата."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Тодор Александров (1881-1924) е легендарен български революционер, дългогодишен лидер и една от иконите на македонското революционно движение.
За повече информация за Тодор Александров тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2477 пъти.