Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Ректорът на университетът г. проф. д-р Ал. Станишев за младата българска наука и делото на българския университет", публикувано във в-к "Вестник на вестниците", бр. 107 и 108, София, 8 януари 1939 година
Александър Станишев от Кукуш, Егейска Македония - "Ректорът на университетът г. проф. д-р Ал. Станишев за младата българска наука и делото на българския университет", публикувано във в-к "Вестник на вестниците", бр. 107 и 108, София, 8 януари 1939 година


Увеличи
Описание

Интервю на Страхил Топуков с големия български лекар и учен от Кукуш проф. д-р Александър Станишев, в което говори за Софийския университет.

"Българският талант е голем, но материалните възможности на България са малки. Не може да очакваме всичко от държавата. Време е и българските граждани да се притекат на помощ. Необходимо е, по подобие на всички останали чуждестранни университети, да се основе мощен общограждански фонд при нашата Алма матер, който фонд да бъде щедро засилван от всички по-заможни българи. Нека не се забравя – "Св. Климент Охридски" е най-здравата и силна опора на българския народ в стремежа му за постигане на историческата си мисия."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Александър Станишев(1888-1945) е виден български лекар, учен и политик; основател и пръв директор на Хирургическата клиника в София; декан на Медицинския факултет и ректор на СУ "Климент Охридски"; председател на Българското хирургическо дружество; член-учредител е на Македонския научен институт. От 1 юни 1944 до 2 септември 1944 г. е министър на вътрешните работи и народното здраве на България. След 9 септември е осъден от т.нар. Народен съд и екзекутиран на 1 февруари 1945 г. През 1996 г. присъдата му е отменена. Произхожда от видния кукушки род Станишеви.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 653 пъти.