Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Съдбоносният момент", публикувано във в-к "Вестник на вестниците", бр. 51, София, 9 ноември 1930 година
Димитър Талев от Прилеп, Вардарска Македония - "Съдбоносният момент", публикувано във в-к "Вестник на вестниците", бр. 51, София, 9 ноември 1930 година


Увеличи
Описание

Димитър Талев от Прилеп за българския национален идеал.

"Едно не требва да се забравя нито за миг: освободителното дело на българското племе не е довършено – делото на Отец Паисий, на Иларион Макариополски, на Левски, на Делчев. Мисълта за него наново требва да завладее умовете и сърцата ни.
[...] След всичко онова, що преживе разпокъсаното ни племе, народният ни идеал неминуемо ще требва да придобие нови форми. Нима ще обърнем гръб на мъдрата поука, що ни даде времето и, при това, на толкова скъпа цена? Но върховното начало тук ще си остане едно, онова начало, в името на което нашите предшественици създадоха на-светлата епоха в нашето минало: свобода за българската реч, свобода за българския дух от Тулча до Охрид."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в град Прилеп Димитър Талев Петров-Палисламов (1898-1966) е един от най-обичаните български писатели. Брат му Георги Талев е ВМОРО революционер, а самият Димитър Талев е автор на десетки статии по македонския въпрос.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1996 пъти.