Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Националният комитет при министър-председателя", публикувано във в-к "Македония", год. I, бр. 150, София, 12 април 1927 година
Съюз на македонските емигрантски организации в България - "Националният комитет при министър-председателя", публикувано във в-к "Македония", год. I, бр. 150, София, 12 април 1927 година


Увеличи
Описание

Съюз на македонските емигрантски организации в България с изложение до министър председателя на България – Андрей Ляпчев от град Ресен, относно ликвидацията на българските училища, черкви и дори гробища в останалата под гръцка власт Егейска Македония.

"Дължим да добавим, че според нашето непоколебимо убеждение, една "ликвидация", за каквато става дума, с нищо не ще допринесе за уреждане спорните въпроси между България и нейната южна съседка или – както се изрази г. Буров – за "очистването на положението". Напротив, сигурно е, че от парите, които ще даде за да купи български черкви, училища и гробища, гръцкото правителство ще се опита да изкове едно остро оръжие, което да насочва на всекде при всички случаи против правата и интересите на българската народност. До едно трайно и истинско подобрение на бъдещите отношения между България и Гърция би се дошло не чрез продажбата на черквите, училищата и гробищата на ония българи, които бидоха прогонени от родните им огнища, а чрез осигуряване човешки и национални права на онова българско население, което остана в родната земя и което е несравнимо по-многобройно от чистолото на бежанците из южна Македония. За тия права българското правителство има национален дълг и договорни основания да се застъпва, вместо да мисли, как да продаде свещените имоти на изгонените от отечеството им българи."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Съюзът на македонските емигрантски организации е най-многочислената и ръководна организация на македонската емиграция в България. Дружествата и са известни като македонски културно-просветни и благотворителни братства. Основната дейност на организацията в България е културна, просветна и благотворителна, а пред международната общност и Обществото на народите пропагандирането на Македонския въпрос и незачитането на човешките права на македонските българи в Югославия и Гърция. Финансова подкрепа получава от ВМРО и от членски внос, политическа - от Македонската парламентарна група в българския парламент, а на международно ниво е подкрепена от чужди политици, общественици, публицисти и учени. В един момент броят на Македонските братства в Царство България достига 210.
За повече информация за организацията тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1436 пъти.