Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Стефчо Максимов", публикувано във в-к "Македония", год. I, бр. 46, София, 4 декември 1926 година
Антон Попстоилов от с. Лешко, Горноджумайско, Пиринска Македония - "Стефчо Максимов", публикувано във в-к "Македония", год. I, бр. 46, София, 4 декември 1926 година


Увеличи
Описание

Видният учен от Пиринска Македония Антон Попстоилов за българския просветен деец и борец срещу сръбската пропаганда в Македония Стефчо Максимов от Кратово.

"Даскал Стефчо Максимов е бил и добър българин. Загнездилата се в гр. Кратово сръбска пропаганда през турско време между 13 къщи в махалата "Св. Никола" с големи парични обещания от страна на сръбския архиерейски наместник протоиерей Георги, предлага му да признае на преклонната си възраст, че е бил учител на сърби, а не на българи. Той с възмущение отритнал предлаганите му облаги като казал: "Велик грех ще извърша на душата си, ако се откажа от народността си: родителите ми са били българи, българи са били учителите ми, аз съм българин, и българин ще умра". И той умрел като българин, но днес праха му тъпчи омразният сръбски крак. Съдба."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Пиринска Македония Антон Попстоилов Ников (1869-1928, София) е виден български историк, фолклорист и етнограф, академик на Българската академия на науките. Дългогодишен учител в Македония и Одринска Тракия - бил е директор на Битолската българска класическа гимназия, Солунската българска девическа гимназия, Одринската българска мъжка гимназия, Серското българско педагогическо училище, Солунската българска мъжка гимназия и Солунската българска търговската гимназия, както и е бил главен училищен инспектор в Цариград към Българската екзархия. По време на Първата световна война между 1915 и 1918 год. е етнограф към Втора българска армия и обикаля освободените градове Охрид, Скопие, Велес, Крива паланка, Серско и Драмско в издирване на исторически и етнографски паметници. Член-учредител е на Македонския научен институт в София.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1132 пъти.