Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Кореспонденция между Цариградския патриарх и Охридския архиепископ от началото на XV век", публикувано в сп. "Минало", брой 1 и 2, София, 1909 година
Георги Баласчев от Охрид, Вардарска Македония - "Кореспонденция между Цариградския патриарх и Охридския архиепископ от началото на XV век", публикувано в сп. "Минало", брой 1 и 2, София, 1909 година


Увеличи
Описание

През 1909 г. големият български историк и археолог Георги Баласчев публикува три интересни писма от кореспонденцията между цариградския патриарх и охридския архиепископ от XV век, в редактираното от него "Българо-македонско научно списание - Минало".
"Патриаршеско послание до всесветѣйшия архиепископ на първа Юстинияна и всея България гласи тъй:
Възлюбени брате на наша смиреность и съслужителю, благодатъ и миръ да ти бѫде отъ Бога. Нѣкакъвъ си слухъ е дошелъ до насъ, който поради чрѣзмѣрната злина почти невѣрваме, че е така; тъй като сме чули, че като си послужилъ съ власть си завзелъ наши енории, и си рѫкоположилъ въ София митрополит и въ Видин и сега си се готвелъ да извършишъ подобно и за други (енории), като си твърделъ, че на насъ принадлежи само Солунската, а другитѣ митрополии на Западъ, сѫ подвѣдомствени на твое светѣйшество, за които сега вече прѣдявявашъ и хрисовули (грамоти), както казвашъ отъ блаженопочившия Юстинияна и потвърдителна (грамота) отъ нашия най-могѫщенъ и светъ императоръ."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Охрид Георги Димитров Баласчев (1869-1936) е виден историк и археолог, активист на Младата македонска дружина ("лозарите"), доброволец в Македоно-одринското опълчение на Българската армия по време на Балканските войни, член-учредител на Македонския научен институт. Автор на повече от 80 изследвания, по-голямата част от които са посветени на историята на славяни и прабългари.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2564 пъти.