Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Протестът на македонските българи против мнението на Холандско-скандинавския комитет по балканските въпроси", публикувано във в-к "Родина", год. II, бр. 501, Скопие, 27 декември 1917 година
Тодор Александров от Ново село, Щип, Вардарска Македония - "Протестът на македонските българи против мнението на Холандско-скандинавския комитет по балканските въпроси", публикувано във в-к "Родина", год. II, бр. 501, Скопие, 27 декември 1917 година


Увеличи
Описание

Мемоарът на българи от Македония от 27 декември 1917 година е протестен документ на ЦК на ВМОРО , отпечатан във вестник "Родина" , излизащ в Скопие и редактиран от Георги Баждаров, Ангел Томов и Христо Матов . Мемоарът е изпратен на българския пълномощен министър в Берлин Димитър Ризов , който да го разпространи в Европа. Мемоарът е насочен срещу Холандско-скандинавския комитет, който организира Международната социалистическа конференция в Стокхолм по балканските въпроси и който излиза с предложения против интересите на българите в Македония . Текстът на мемоара е написан от Тодор Александров , а подписалите се саморъчно са написали кратки биографични бележки за себе си.

Документът е подписан от видни българи от Македония като:
№9. Кръстю Лазаров ВМОРО войвода от Куманово.
№16. Арсений Костенцев – просветен деец от град Щип .
№21. Марко Цепенков – фолклорист от Прилеп .
№22. Петър Ацев – виден ВМОРО войдода от Прилеп .
№48. Анастас Лозанчев – един от лидерите на Илинденското въстание , роден в Битоля.
№49. Георги Груев ВМОРО революционер от битолското село Смилево, брат на основателя на ВМОРО Даме Груев .

Част от текста на мемоара:
"Земите по двете страни на Вардара и самият Вардар принадлежат на българското население, което ги обитава и следователно не могат произволно да се дават на тоя - на оня да ги владее политически, даже да би имал нужда. В противен случай реакцията срещу чуждата власт е неминуема и тая реакция е вън от всяко съмнение, щом е дума за земи като нашите, които в близкото минало - през турския и през сръбския режим - тъй дълго време са били огнище на въоръжени въстанишки движения и с това са станали първа причина на последните три освободителни войни от страна на свободна България.
Разумното и действително използуване на Вардарския и на всички други басейни на Балканите е възможно само при едно съществено и основно условие: това е - свободата на всеки народ в неговите естествени етнографски граници и взаимното зачитане естествените права на всекиго. Защищавайки с гърдите си тези начала чрез участието му сега в най-кървавата от войните, каквито светът е виждал, българският народ и днес протяга ръка за мир и съгласие, решен в същото време да продължи да дава жертви за свободата и обединението си, ако те му се наложат от несправедливото желание да се режат части от живото му тяло."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Тодор Александров (1881-1924) е легендарен български революционер, дългогодишен лидер и една от иконите на македонското революционно движение.
За повече информация за Тодор Александров тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 4778 пъти.