Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Венко Марковски", публикувано в сп. "Литературен глас", год. XIII, бр. 509, София, 2 април 1941 година
Христо Огнянов от с. Тресонче, Реканско, Вардарска Македония - "Венко Марковски", публикувано в сп. "Литературен глас", год. XIII, бр. 509, София, 2 април 1941 година


Увеличи
Описание

Христо Огнянов със статия за Венко Марковски – млад поет от Скопие , който е автор на една от най-сложните лирически композиции – сонетния венец.

"Доколкото ни е известно, в славянските литератури има само единствен сонетен венец – тоя на словенския поет Прешерн. Самият факт, че вторият сонетен венец, и то толкова сполучлив, е на млад македонски българин, е достатъчен повод, Венко Марковски да бъде поздравен от всички, които имат сърдце да се трогват, и душа да разбират такъв един знаменателен духовен подвиг. Защото не трябва да се забравя, при какви условия е расъл и се е развивал той."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Дебърско Христо Дамянов Огнянов (1911-1997, Залцбург, Австрия) е изтъкнат български поет и публицист. Издава първата си стихосбирка „Южни ветрове“ през 1938 г. След 1944 година е преследван от комунистите и емигрира на Запад. Работи в радиата „Гласът на Америка“ и „Свободна Европа“. Папа Йоан Павел II го благославя и му връчва папска грамота, а международната академия в Париж му връчва златен медал и диплом.
За повече информация за автора тук
И тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1554 пъти.