Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Св. Сава – Сръбска слава", публикувано във в-к "Пирин. Македоно-одрински лист", год. II, бр. 17, София, 3 февруари 1924 година
Кръсте Мисирков от с. Постол, Ениджевардарско, Егейска Македония - "Св. Сава – Сръбска слава", публикувано във в-к "Пирин. Македоно-одрински лист", год. II, бр. 17, София, 3 февруари 1924 година


Увеличи
Описание

К. П. Мисирков за най-тачения светец от сърбите Св. Сава и опитите им да наложат честването на светеца на българите в Македония .

"Понеже сърбите натрапиха празнуването на свети Сава и на поробеното от тях македонско население, на което е забранено празнуването на общобългарския празник св.св. Кирил и Методи и годишнината на Илинденското въстание, не е зле ний, македонците, да обърнем по-сериозно внимание върху личността и дейността на тоя сръбски "светец" и гордост на сръбското племе.".

"Нито Сава, нито баща му Неманя, нито брат му Стефан Първовенчани, нито всички други сръбски крале-светци не са българи и не са от Македония. И затова ний македонците, не можем да се гордеем с техните дела."

...по основаването на самостоятелна сръбска архиепископия, ние трябва добре да помним, че сръбската църква до тогава е била само една далечна, малокултурна и малоприветна епархия на Охридската архиепископия на цяла България и че следователно само от тогава сърбите почнаха самостоятелен духовен живот, когато пък Македония до тогава с векове е имала своя българска национална култура."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Ениджевардарското село Постол Кръстьо Петков Мисирков (1874-1926) е български публицист и ранен македонист. Заради една част от публикациите си, в които той изразява явни македонистки и просръбски възгледи, Мисирков е считан за национален герой в Р. Македония, където официалната доктрина е македонизма, за чийто основни идеолози се считат сръбските учени Новакович, Цвийч и Белич.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 3237 пъти.