Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Македонското освободително движение след Първата световна война (1918 – 1924)", София, 1993 година
Костадин Палешутски от с. Скребатно, Неврокопско, Пиринска Македония - "Македонското освободително движение след Първата световна война (1918 – 1924)", София, 1993 година


Увеличи
Описание

Из предговора: "Изследвани са освободителните борби на македонските българи от края на Първата световна война до убийството на Тодор Александров и появата на сериозна криза във ВМРО. Основните акценти са сложени върху разногласията на македонското движение по време на Парижката конференция за мир, задълбочаването на идейните различия след 1920 г. и миража за общ македонски фронт през 1923 и 1924 г. Използвани са нови автентични документи, свързани с преговорите на ВМРО с Коминтерна и с убийството на Т. Александров. Въз основа на нов анализ са направени преоценки на схващания в нашата и чуждестранната историография. Трудът е предназначен за историци, но той може да бъде пълноценно четиво и за другите хуманитаристи, както и за широк кръг читатели, които проявяват интерес към освободителните борби на Македония."

Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият през 1939 г. в Пиринска Македония Костадин Любенов Палешутски е български историк, изследващ Македонския въпрос. Преподавател е в Югозападният университет "Неофит Рилски" (ЮЗУ) в Благоевград.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1069 пъти.