Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Пирин планина", София, 1928 година
Лазар Томов от с. Годлево, Разложко, Пиринска Македония - "Пирин планина", София, 1928 година


Увеличи
Описание

ВМОРО революционерът от Пиринско Лазар Томов за родната Пирин планина .

"Името на Пиринъ-планина е тѣсно свързано съ дългитѣ епически борби за свободата на Македония. Хайдутитѣ ѝ създадоха голѣмо име. Иринъ-Пиринъ стана легендарна. Всѣки долъ, всѣки връхъ си има своя история за велики подвизи и кървави борби.
Пиринъ-планина въ минало време, сега и въ бѫдеще е предната национална крепость. Тя ще привлича бѫднитѣ поколѣния на българското племе и ще имъ дава поука, какъ да се служи безукоризнено и беззаветно на народа. Тя е възбуждала и ще възбужда интересъ въ учения историкъ, географъ, естественикъ и геологъ. Тя често ще бѫде посещавана отъ туристи и спортисти поради прелеститѣ ѝ, студенитѣ води, хубавитѣ гори, високи върхове и кристални езера. Пиринъ-планина е възпѣта въ народнитѣ ни пѣсни, възпѣта е тя и отъ видни поети и писатели. Тя за винаги ще бѫде любимиятъ кѫтъ на българина."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Пиринска Македония Лазар Томов Крайнов (1878-1961, София) е общественик и ВМОРО революционер, председател на Серския окръжен комитет, активен деец на Илинденската организация.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2123 пъти.