Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Политиката на турското правителство спроти българите в Македония", публикувано в сп. "Български преглед", год. III, книга VII-VIII, София, юли-август, 1896 година
Любомир Милетич от Щип, Вардарска Македония - "Политиката на турското правителство спроти българите в Македония", публикувано в сп. "Български преглед", год. III, книга VII-VIII, София, юли-август, 1896 година


Увеличи
Описание

Рецензия от професор Милетич на книгата "Политиката на турското правителство спроти българите в Македония" издаден от анонимен автор през 1896 г. в Лайпциг.

"Всичките наши усилия трябва да се насочат направо против коварната турска политика, която си е поставила за цел, да съсипе и омаломощи българският елемент в Македония. Брошурата доказва това ясно, над всеко съмнение. Чуждите пропаганди в Македония не биха могли да виреят ни ден до пладне, ако не ги подържаше Турция явно и с всички средства. Относително сръбската пропаганда "турското правителство прави такава сметка: сърбите не ще могат да добият преобладаващо положение в Македония и затова нема да бъдат опасни за турската власт, но сърбите ще парализират българската мощ, която е опасна за властта." (Стр. 19)."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в град Щип акад. проф. д-р Любомир Георгиев Милетич (1863-1937, София) е един от най-видните български учени и интелектуалци от края на 19 век и първата половина на 20 век, работил в сферата на езикознанието (и особено диалектологията), етнографията и историята. Сред най-изявените деятели и учредител на създадения в София Македонския научен институт. В негова чест е кръстен нос Милетич в Антарктида.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1571 пъти.