Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Защо?", публикувано във в-к "Илинден. Орган на бившите македоно-одрински революционери", год. III, бр. 15, София, 15 април 1923 година
Кръсте Мисирков от с. Постол, Ениджевардарско, Егейска Македония - "Защо?", публикувано във в-к "Илинден. Орган на бившите македоно-одрински революционери", год. III, бр. 15, София, 15 април 1923 година


Увеличи
Описание

Обявеният от македонизма за "македонецот на XX век" К. П. Мисирков пита сърбите защо на последните избори в Югославия в парламента има всякакви народности от държавата, но не и българи от Македония .

"Последните избори за скупщината в Югославия дадоха представители на всички народности, населяващи държавата, освен представители на българската народност. – Защо?"

"Защо е забранено в Югославия българите да се наричат българи или македонци? Защо е забранено да се казва Македония със собственото ѝ име употребявано там с хиляди години и то е заменено с изкуственото име на южна Сърбия?"


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Ениджевардарското село Постол Кръстьо Петков Мисирков (1874-1926) е български публицист и ранен македонист. Заради една част от публикациите си, в които той изразява явни македонистки и просръбски възгледи, Мисирков е считан за национален герой в Р. Македония, където официалната доктрина е македонизма, за чийто основни идеолози се считат сръбските учени Новакович, Цвийч и Белич.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2123 пъти.