Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Основите на една политика", публикувано във в-к "Македония", год. II, бр. 316, София, 29 октомври 1927 година
Георги Кулишев от Дойран, Вардарска Македония - "Основите на една политика", публикувано във в-к "Македония", год. II, бр. 316, София, 29 октомври 1927 година


Увеличи
Описание

Видният български политик и ВМРО деец от град Дойран Георги Кулишев разсъждава за опитите на българското правителство да търси сближение със сърбите .

"Сръбската политика с нищо друго не се характеризира така, както със своите хегемонистични и денационализаторски домогвания към всички несръбски народности. Сръбската интелигенция е просмукана до костите от шовинизъм и грандомания. Частно за Македония сърбите толкова са лъгали себе си и света за нея, толкова стръвно са забили нокти в нейното тело, толкова престъпления са извършили и вършат всекидневно в нея с цел да я обезбългарят, щото наистина преголем оптимизъм е нужен днес за да поверваме, че те ще признаят българската народност в тази страна."

"Прочее, ако едно българско правителство мисли да търси в сближението и разбирателството със сърбите средство за признаване правата на македонските българи, то би значело, че то ще очаква да добие тоя резултат от съюза с една политика, най-отличителният белег на която е именно стремежа да униьожи на всека цена българската народност в Македония..."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Георги Кулишев Гугов (1885 - 1974, София) е виден български общественик, революционер, журналист, политик и юрист от град Дойран. Редактор e на вестник "Слово" (1925-1926), "Македония" (1926-1928 ) и "Вардар" (1929-1930). Член e на Македонската парламентарна група в XXII ОНС, член-учредител на Македонския научен институт. По-късно става близък до кръга "Звено" и след Деветосептемврийския преврат е главен секретар на Министерския съвет (1945-1946), министър на външните работи (1946 г.) и член на НС на ОФ. Многократно е народен представител, подпредседател на президиума на Народното Събрание (1954-1971).
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1221 пъти.