Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Един гръцки рапорт за Гоце Делчев", публикувано във в-к "Илинден. Орган на бившите македоно-одрински революционери", год. III, бр. 18, София, 6 май 1923 година
Лазар Киселинчев от с. Косинец, Костурско, Егейска Македония - "Един гръцки рапорт за Гоце Делчев", публикувано във в-к "Илинден. Орган на бившите македоно-одрински революционери", год. III, бр. 18, София, 6 май 1923 година


Увеличи
Описание

Под псевдонима Шкендер-бей видният костурски войвода на ВМОРО Лазар Киселинчев публикува един гръцки рапорт, в който гърците описват дейността на Гоце Делчев в Егейска Македония.

"Действията на българите напоследък са извънредно усилени, приготовляват се трескаво с намерение да обявят повсеместно възстание в Македония. От всякъде продължава внасянето на оръжие и военни припаси, което се раздава на местните жители. [...] Напоследък в нашият район – в североизточната част на Македония, се е появил некой си Делчев, който се крие зад гръцкото име Ахилевс, последният не е разбойник, а високо интелегентен и образован човек, който заобикаляйки селата раздава пушки на селяните и същевременно ги организира по един завиден начин."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Лазар Търпов Киселинчев (1874-1946; София) е виден български революционер, костурски войвода на ВМОРО. Учи в Атина, където поставя основите на Български македонски комитет и заедно с революционерите Атанас Кършаков, Васил Чекаларов и Дельо Марковски организира канал за внос на оръжие от Гърция и Албания към Югозападна Македония. По време на Илинденско-Преображенското въстание е член на Костурското горско началство и заместник на своя близък приятел Васил Чекаларов. Лазар Киселинчев е брат на известния скулптор Пандо Киселинчев и на архитекта Георги Киселинчев.
За повече информация за войводата Лазар Киселинчев тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2194 пъти.