Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Неизвестен у нас документ за братя Миладинови", публикувано в сп. "Отец Паисий", год. XI, книга IX–X, София, 1942 година
Иван Хаджов от Струга, Вардарска Македония - "Неизвестен у нас документ за братя Миладинови", публикувано в сп. "Отец Паисий", год. XI, книга IX–X, София, 1942 година


Увеличи
Описание

Видният български литературен историк и езиковед от град Струга Иван Хаджов представя един документ (донос) от битолския австрийски вицеконсул за дейността на братя Миладинови .

"Що се отнася до по-стария брат – Дим. Миладинов, още през април т.г. битолският вицеконсул ми извести, че същият, работейки между българите под булото на преминаване в лоното на католишката черква, макар с откъсването на същите от патриаршията в Цариград, всъщност действувал да се образува отделна българска православна черковна община."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Струга Иван Панайотов Хаджов (1885-1956, София) е български литературен историк и езиковед. Завършва славянска филология в Софийския университет и специализира в Германия и Австро-Унгария. Учител е в Копривщица, Пазарджик и София. Част от колектива на първия български "Правописен и правоговорен речник", съавтор е и на "Правописен и правоговорен наръчник", издаден в 1945 година след правописната реформа. Автор и на "Развой на една идея в поезията на Ботева" (1915), "Образът на хайдутина у Ботева и Раковски" (1935), "Стихотворенията на Ботева. Том 1 Поправки и преработки" (1947), "Македония под иго" (1931, под псевдонима Veritas). Пръв председател е на Дружеството на филолозите слависти в България, част е от Съюза на македонските емигрантски организации в България и Стружкото македонско братство в София. След Деветосептемврийския преврат в 1944 г. се противопоставя на започнатата от комунистите политика на македонизация в Пиринска Македония.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2000 пъти.