Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Тодор Александров", публикувано във в-к "Илинден. Орган на бившите македоно-одрински революционери", год. IV, бр. 7, София, 20 септември 1924 година
Христо Шалдев от Гумендже, Егейска Македония - "Тодор Александров", публикувано във в-к "Илинден. Орган на бившите македоно-одрински революционери", год. IV, бр. 7, София, 20 септември 1924 година


Увеличи
Описание

ВМОРО революционерът Христо Шалдев за Тодор Александров .

"Скоро настъпи турския хуриет, но Тодора не верва на турските обещания за свобода и равноправие. Когато по-късно настъпи обезоръжителната акция на младотурците, когато почнаха да се изтезават българите в Щипско, Кумановско, Кратовско, Кочанско, Битолско, Прилепско, Енидже–Вардарско и Гумендженско и измъчваното население напускаше родните си огнища и бегаше в България, Тодор Александров като председател на Вътрешната македонска Революционна Организация, предприема ред атентати в Македония, които обърнаха вниманието на Европейската дипломация и правителствата на балканските държавици.
През Балканската война с четнически отряди Т. Александров е авангард на българските войски, които за неколко дни се озоваха в македонската столица – Солун. Катастрофалните за българското племе последици на междусъюзническата и общоевропейската война не обезкуражиха Тодор Александров и в това време, когато български държавници и политици, хвърляха се в скутовете на съглашенските представители и търсиха милост срещу предаване виновниците на войната, той с верните си другари заяви, че българското племе има право на самостойно съществуване и нема защо да унива."


"[Тодор Александров] имаше не само здрав разсъдък и усет, но и силна и непоколебима воля да извърши начертаната задача, както и да си изработи методи за осъществяването на задачата си; той беше спартанец в живота си: неговата госба, облекло беха скромни; той беше справедлив и безукорно честен, като аскет; той беше религиозен и при лягане за спане и ставане от сън кръстеше се и молеше се на Провидението; той беше голем патриот: безгранично обичаше България и българското племе..."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Егейска Македония Христо Шалдев (1876-1962, София) е ВМОРО революционер, участник в Илинденско-Преображенското въстание, български учител, активист на Илинденската организация, Гумендженското братство и др. Автор е на книгите "Град Прилеп в българското възраждане", "Македония и копнежът й за свобода", "Духовното състояние на българина по време на негово робство под Турско", "Psalm Mass of the Old and New Bulgarian Songs".
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1535 пъти.