Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Из Македония. Разговор с Гьорче Петров", публикувано във в-к "Дневник", год. III, бр. 795, София, 22 август 1904 година
Гьорче Петров от Варош, Прилеп, Вардарска Македония - "Из Македония. Разговор с Гьорче Петров", публикувано във в-к "Дневник", год. III, бр. 795, София, 22 август 1904 година


Увеличи
Описание

Интервю с ВМОРО революционера Гьорче Петров, в което той говори за положението в Македония , една година след Илинденско-преображенското възстание .

"– А при събирането на данъка или, когато войска заптии дойдат в селото има ли изтезания, затваряния, както напред?
– Не! Турците сравнително много са мирни в туй отношение. Нема напрешните вилнения. Туй кокошка искам, баници искам – забравено е вече от тех. Задължени са, когато отидат в некое село, храната да си плащат предварително.
Българското население е в по-добри отношения с турците. Но най-интересно е положението на тези, които са взимали живо участие във възстанието. Гледате некой българин седнал с некой аскерин, пият си кафето и водят разговор за сраженията: – като зайци бегахте – говори българина – като пилци ви пръснахме еди къде си – възразява манафина. Въобще водят си разговор, като две помирени страни, които по-рано са воювали."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Прилепския Варош Гьорче Петров Николов (1865-1921) е един от водачите на ВМОРО. Още от 1885 г. е член на Български таен централен революционен комитет. Работи като учител в Скопското българско педагогическо училище, Битолската българска прогимназия и Солунската българска мъжка гимназия "Св. св. Кирил и Методий". Неофициално работи като български разузнавач в Македония - събира географски и етнографски материали за областта, които предава на Министерството на войната на Княжество България, с цел по-добро ориентиране на Българската армия при една евентуална бъдеща война за Македония. Част от събраните материали са издадени през 1896 г. в обемния труд "Материали по изучаванието на Македония" (качен на сайта тук). Става активен деец на ВМОРО, списва редица вестници, участва в Илинденско-Преображенското въстание. По време на Балканската война, Гьорче Петров е редови доброволец в Македоно-одринското опълчение на Българската армия. През войните е назначаван от българското правителство за управник в градовете под българска власт Сяр, Битоля и Драма. Началник е на Бюрото за настаняване в България на бежанците от Македония и Тракия в земеделското правителство на Александър Стамболийски.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2539 пъти.