Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Из моя дневник. Сформиране на Воденската чета", публикувано в сп. "Илюстрация Илинден", год. 3, книга 9 (29) и 10 (30), София, ноември - декември 1930 година
Георги Тренев от с. Палат, Мелнишко, Пиринска Македония - "Из моя дневник. Сформиране на Воденската чета", публикувано в сп. "Илюстрация Илинден", год. 3, книга 9 (29) и 10 (30), София, ноември - декември 1930 година


Увеличи
Описание

Дневникът на полковника от Българската армия и ВМОРО войвода Георги Тренев, в който описва сформирането на революционна чета, с която взема участие в Илинденско-преображенското въстание .

"31. август. (...) Към 11 часа преди пладне забелязах да се движи един баталйон откъм Кочани на север. Допуснах случайността да се насочват към разположените чети на почивка, за което предупредих Чернопеева. За предателство от тогавашните македонски българи не можеше и да се помисли, защото малко и големо, мъжко и женско, старо и младо, беха уверени, че зарята за свободата на Македония са четите, а слънцето – българската армия. Баталйонът, за който споменах по-горе, взема посока към Султан-Тепе, където и отиде."

"6. септемврий. (...) Към пладне беше, един турски войник, нейде от върха на "Китка", пееше песента: "Снощи ми е Янка на чардака излезнала, в малка градинка погледнала и на ран босилек думала". През всичкото време, докато се намирах в съседство с турските войници на 4., 5., 6. и 7. септемврий 1903 година, не чух разговор, викане, псуване и проклинане на друго наречие, освен на чисто български език. Мобилизираните турски войски беха от Битолско, Скопско, Прилепско и Щипско."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Пиринска Македония Георги Тренев Тренев (1869-1947, София) е ВМОРО войвода, участник в Илинденско-Преображенското въстание и полковник в Българската армия.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 595 пъти.