Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Илинденското възстание в историята", публикувано във в-к "Илинден. Орган на бившите македоно-одрински революционери", год. III, бр. 3 и 4, София, 19 и 26 януари 1923 година
Арсени Йовков от с. Селци, Стружко, Вардарска Македония - "Илинденското възстание в историята", публикувано във в-к "Илинден. Орган на бившите македоно-одрински революционери", год. III, бр. 3 и 4, София, 19 и 26 януари 1923 година


Увеличи
Описание

Арсени Йовков за началото на революционното движение в Македония:

"Безспорен факт е, че освободителното движение започна и се разшири между българския елемент в Македония. Това се обяснява с лошото положение на тоя елемент в Турция. Докато гърците и евреите имаха в ръцете си търговията в Турция и беха почти една привилигирована класа, докато турското население поради своята назадналост не чувствуваше, че Хамидовия деспотизъм бе еднакво вреден и за неговия културен и економически развой, българския елемент в Македония, скоро пробуден от дълга духовна летаргия, се озърна около и след като виде лошото си положение, в което се намираше, пръв се проникна от освободителните идеи."

Арсени Йовков за разочарованието си, че освен българите и власите никои други националности в Македония не са прегърнали идеите на ВМОРО за автономност на Македония:
"... Организацията наистина не успе в мисията си между всичките народности, а се опре предимно на българския елемент. Значи тя бе изпреварила времето си със своята интернационална идеология. [...] Колко скъпо плати и плаща турчинът македонец, задето не се нареди до македонската организация да отстоява тоя идеал, колко разочарования преживява днес гъркът македонец като гледа как с неговото отечество се правят партийни и търговски спекули в Атина, Лондон и как неговите сънародници, македонските гърци, из Анадола строеха пирамиди от собствените си кости; колко горести изпитва македонския бежанец в България, като вижда, как българските правителства никога не са правили племенна политика с Македония, а чисто държавна, със своите концесии за дележи и сфери, вместо да отстояват те щастието на македонския българин, дето и да е той."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Стружкото село Селци Арсени Танасков Йовков (1882-1924) е ВМОРО революционер, публицист и поет. Участва в Илинденско-Пребраженското въстание като след въстанието емигрира в България. Основава Дебърското македонско братство в София. Участва във войните за национално обединение. По време на Първата световна война е кмет на окупираната от българската армия Прищина (1917-1918). След 1921 година Арсени Йовков е един от ръководителите на Илинденската организация и е главен редактор (1921-1924) на вестник "Илинден". Убит е по време на Горноджумайските събития. Автор е на поемите "Проклетина" (1905) "Люлебургаз" (1912), както и на "Ода за 1000 годишнината на Цар Борис" (1907).
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1736 пъти.