Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Георги Динков", София, 1972 година
Съюз на македонските емигрантски организации в България - "Георги Динков", София, 1972 година


Увеличи
Описание

Една книга на Съюза на македонските културно-просветни дружества в България за големия български възрожденец от Солун – Георги Динков.
"Живи славна България, Македония и Тракия! Живи, живи духовенство и българско Патричество!"
"Георги Динков произхожда от виден род от с. Държилово, Воденско. Родът Държиловци според Стефан Веркович, достигал от 4000 до 5000 фамилии. От 13-то до 18 столетие държиловци водили търговия с Азия и Египет. В гражданско отношение те били всекога независими и се управлявали по свои собствени закони. Били храбри и силно обичали своето отечество. В течение на пет столетия с. Държилово бивало пет пъти съсипвано и всеки път те го подновявали. Държиловци се делили на три съсловия - търговци шаякчии, производители на масло и дюлгери. Тези три съсловия не се смесвали помежду си и не сключвали бракове помежду си. Когато турците завзели техните места, те уважили техното самоуправление. Във време на Али Паша Янински са се били юнашки срещу него. През гръцкото въстание от 1821 г. държиловци изгорили своето село. От тогава те се пръснали по различни места в Турция и чужбина.
Бащата на Георги Динков - Константин Държиловец участвувал в гръцката етерия (1839 г.) След освобождението на Гърция, Константин се настанил в Солун като търговец, а след него дошел и брата му Кирияк. Тук в Солун двамата братя Държиловци, заедно с жената на Константин - Велика и децата му - Георги и Славка, застават в центъра на българското възраждане..."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Съюзът на македонските емигрантски организации е най-многочислената и ръководна организация на македонската емиграция в България. Дружествата и са известни като македонски културно-просветни и благотворителни братства. Основната дейност на организацията в България е културна, просветна и благотворителна, а пред международната общност и Обществото на народите пропагандирането на Македонския въпрос и незачитането на човешките права на македонските българи в Югославия и Гърция. Финансова подкрепа получава от ВМРО и от членски внос, политическа - от Македонската парламентарна група в българския парламент, а на международно ниво е подкрепена от чужди политици, общественици, публицисти и учени. В един момент броят на Македонските братства в Царство България достига 210.
За повече информация за организацията тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1572 пъти.