Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Отпадъка на сръбската пропаганда в Скопската епархия; София, 1897 г.", публикувано в "Македонска революционна система", София, 2001 година
Христо Матов от Струга, Вардарска Македония - "Отпадъка на сръбската пропаганда в Скопската епархия; София, 1897 г.", публикувано в "Македонска революционна система", София, 2001 година


Увеличи
Описание

Под име "сръбски претенции" ние разбираме старанията на сърбите да доказват на света с историко-етнографски доводи, че Македония е сръбска страна. Под име "сръбска пропаганда" в по-тесен смисъл разбираме старанията на сърбите да си създадат в действителност свои сънародници в Македония. Като имаме униатска и протестанска пропаганда, защо да немаме и сръбска.
Научните доводи на сърбите са само за лице. Нема ни един, буквално ни един колко-годе интелигентен сърбин, който да верва в них. Сърбите знаят, че техните прадеди - сръбските царе, сръбските патриарси, сръбските писатели и летописци, сетне татковците им - сръбските нови писатели, поети и политици, па и самите те, сегашните сърби, са я считали и я считат Македония за българска страна. "Днеска сичко се върши от държавни интереси. Очакваше се съединение с Босна и Херцеговина, та оттам да излезнат на Адриатическо море; но в 1878 г. тия две области минаха в яки ръце и тогава сърбите обърнаха погледите си към Бело море..."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в град Струга Христо Апостолов Матов (1872-1922) е виден революционер - член на Централния комитет и задгранично представителство на ВМОРО, водач на десницата в организацията и неин главен идеолог.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1354 пъти.