Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Зараждане и развой на българския книжовен език", Враца, 1922 година
Марко Григоров - Брадина от с. Тресонче, Реканско, Вардарска Македония - "Зараждане и развой на българския книжовен език", Враца, 1922 година


Увеличи
Описание

Изследване на Марко Григоров за българския език първоначално публикувано във в-к "Дебърски глас" и издаден години по-късно във Враца под формата на малка книжка.

"Цялата българска говорна област е разделена на много наречия, които се отличават едно от друго било по нееднаквото произношение на изветсни звукове, било по ударението, било пък по типичността на известни изрази и форми. Но най-главната отлика между всички наши говори е тази, че в едни ѣ, когато е под ударение и пред твърда сричка, се произнася като я, а кога е без ударение и пред мека сричка, се чува като е, а в други говори ѣ и под ударение и без ударение и пред твърди и меки срички се произнася все като е. От една страна имаме: място (мѣсто), но местен, мляко (млѣко), но млечен, бряг (брѣг), но прибежен; също и: звезда (звѣзда), трева (трѣва); а от друга страна стои: место (мѣсто), млеко (млѣко), брег (брѣг), хлеб (хлѣб), трева, звезда, месте, прибежен, млечен и др.
За граница между тия два големи говори служи линията, която може да се тегли на картата от устието на р. Вит, през Ихтиман чак до Солун. Говорите, които лежат на изток от тая линия до Черно море, се казват източнобългарски, а онези, що се простират на запад от нея чак до Дебър и Костур включително се наричат западнобългарски."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Марко Григоров Брадинов (Брадина) е български просветен деец; дългодишен директор на ІІІ мъжка и III девическа образцова гимназия в София; филолог; наследник на изтъкнатия миячки род Брадина (Брадиновци) от Тресонче;


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 653 пъти.