Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Македонското дело възкръсва след 1918. Главната роля за одобряване националните духове играе безсмъртния македонски водител Тодор Александров", публикувано във в-к "Македонска трибуна", год. 26, бр. 1309, Индианаполис, САЩ, 3 април 1952 година
Иван Михайлов от Ново село, Щип, Вардарска Македония - "Македонското дело възкръсва след 1918. Главната роля за одобряване националните духове играе безсмъртния македонски водител Тодор Александров", публикувано във в-к "Македонска трибуна", год. 26, бр. 1309, Индианаполис, САЩ, 3 април 1952 година


Увеличи
Описание

Иван Михайлов (под псевдонима Брегалнишки) със статия за възстановяването след 1918 г. на ВМРО под водачеството на Тодор Александров .

"Героично е поведението на Александрова от онова време, класично за българите по своето отчаяние, безпътица и примирение. Той имаше и врагове. Но и те ще признаят, че неговата воля разора нивата на народния дух, тъй опустошена от пороите на всички изброени несгоди, събуди македонското борчество и постави наново въпроса за Македония. Грамадната част от здравото наше общество наведе смирено глава пред делото на Тодора.
Той не започваше нещо неизвестно в миналото на нашия народ. Той обаче посочи при едно почти катастрофално смущение в българската душа, че връщане назад, изневера към миналото не може да има, отказване от пътя на българщината не може да се допусне.
Споменавайки за Тодора, споменаваме за едно историческо име в пълния смисъл на думата. Тъй като извършеното от него повлия върху масовата психика на българите; даде друго направление на много неща в българския обществен живот; има отглас надалече.
Заслугата на ВМРО след 1918 г. е по-голема от тая през 1910 год. и поради това, че сега бе в опасност духът на целокупната българщина. Появяването на ВМРО вле струя на кураж всред патриотите в свободна България. Мнозина се сепнаха след вцепенението им от погрома, започнаха да стъпват на по-твърда почва. Мнозина поверваха, че наистина, колкото и да по-голем неуспехът, претърпен е именно само един неуспех; че с него не се е свършила историята на българския народ."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Иван (Ванчо, Ванче) Михайлов Гаврилов (1896-1990, Рим, Италия) е легендарен български революционер, последният дългогодишен лидер на ВМРО.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1695 пъти.