Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Тајни писма до Панчо Михајлов", публикувано в "Сè за Македонија : Документи : 1919-1924", Скопје, 2005 година
Тодор Александров от Ново село, Щип, Вардарска Македония - "Тајни писма до Панчо Михајлов", публикувано в "Сè за Македонија : Документи : 1919-1924", Скопје, 2005 година


Увеличи
Описание

16 писма от Тодор Александров до войводата Панчо Михайлов, публикувани от македонския историк Зоран Тодоровски в сборника "Сè за Македонија : Документи : 1919-1924", през 2005 г.
"...Јас живеам во мала куќичка во соби со низок таван, плаќам 100 лева и во куќата немам никаков свој мебел, 1-2 маси, едноставни дрвени, и неколку столови, 2 железни кревети коишто моите сестри-учителки, додека беа во Цариград (1911-1912), ми ги набавија и што мојата сопруга ми донесе од Солун и неколку стари меки столови, гардероба, мијалник, огледало и друго. Во случај ако доаѓаш в Софија, намини и увери се во овие мои наводи... Според моето мислење, народниот борец треба да живее со еден скромен и примерен, во секој поглед, живот.
Иако и отпорано си имал свои пари, па и сега од организацијата земаш 50.000 лева, сепак, сметак дека е подобро и за тебе и за заедничкото дело, да живееш скромно.
Со многу искрени поздрави. (потпис) Богдан"


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Тодор Александров (1881-1924) е легендарен български революционер, дългогодишен лидер и една от иконите на македонското революционно движение.
За повече информация за Тодор Александров тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 3002 пъти.