Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Погибел", София, 1960 година, книга III на трилогията "Самуил, цар български"
Димитър Талев от Прилеп, Вардарска Македония - "Погибел", София, 1960 година, книга III на трилогията "Самуил, цар български"


Увеличи
Описание

През 1958-1960 година Талев пише трилогията си "Самуил, цар български", за написването на която авторът използва редица исторически източници. Написването на кните е породено от започналото фалшифициране на българската история и произход на монарха в Социалистическа Република Македония, част от Югославия, където по това време македонистите-комунисти активно създават история на новата македонска нация, история, в която централно място е дадено и на "царот на македонците Самоил", който владеел "Самоиловото царство". Ето какво казва самият Талев по въпроса: "За своя роман „Самуил-цар български“ аз използувах почти всички факти, които са установени в историческата наука. Исках моят роман да има познавателно значение, да бъде щит на историческата правда и съкрушително оръжие срещу някои лъжеисторици в Скопие, които се опитват да фалшифицират историята..."

Източник: Оригинален източник на книгата тук

Автор: Роденият в град Прилеп Димитър Талев Петров-Палисламов (1898-1966) е един от най-обичаните български писатели. Брат му Георги Талев е ВМОРО революционер, а самият Димитър Талев е автор на десетки статии по македонския въпрос.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 3571 пъти.