Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Истинската картина за положението в Петричкия окръг", публикувано в "36 години във ВМРО (спомени на Кирил Пърличев)", София, 1999 година
Сребрен Поппетров от с. Горно Върбени (Екши Су), Леринско, Егейска Македония - "Истинската картина за положението в Петричкия окръг", публикувано в "36 години във ВМРО (спомени на Кирил Пърличев)", София, 1999 година


Увеличи
Описание

Окръжният управител Сребрен Поппетров с "Истинската картина за положението в Петричкия окръг", след неговото освобождение.
"Още се вижда как дребнави партизани, опартизанени до мозъка на костите си, се опитвали чрез фактори от висш държавен и политически характер да разиграват и прекрояват свои цели, без оглед към доброто име на България, към авторитета на властта и към правата и интересите на местното население, та с поведението си да създадат изкуствена омраза между Правителството и неосвободените братя, когато истината и същността е, че Правителството има всички грижи за свободата и доброто на това население, без това да трови наранетото и тъй тровено от други чужди правителства македонско чувство и че няма нито един човек в тоя окръг, който да не трепети за независимостта и величието на България.
Аз моля и препоръчвам да се следва отпочнатата политика, горе независимостта и величието на България, цер на трогнатото македонско сърце, за да се усмири окончателно тоя край и за да се гради здраво върху поставената основа за правов ред, законност, свобода, братство, равенство, които ще повдигнат високо авторитета на Правителството и ще успокоят развълнуваните души на местните жители."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Сребрен Поппетров Попдимитров (1870-1950, София) е виден български революционер, общественик и политик. Член на ВМОРО от 1895 г. Български учител, училищен инспектор и директор в Струмица, Скопие, Тетово, Солун, Сяр и Одрин. Редактор на солунския вестник "Учителски глас". По време на Първата световна война е училищен инспектор в Скопско и Тетовско и е български окръжен управител в Битоля (1916-1917) и Куманово (1917-1918). Организира учредителния конгрес на Македонската политическа организация в САЩ и Канада. Депутат от Македонската парламентарна група в XXI Обикновено народно събрание (1923-1927) на Царство България. От 1928 до 1931 г. е главен инспектор на църковно-училищното дело на българите в Албания.
За повече информация за Сребрен Поппетров тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 776 пъти.