Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Из спомените на Марко Иванов", публикувано в "Сборник Илинден 1903 – 1922. В памет на голeмото македонско възстание", София, 1922 година
Марко Иванов от с. Палеор, Кайлярско, Егейска Македония - "Из спомените на Марко Иванов", публикувано в "Сборник Илинден 1903 – 1922. В памет на голeмото македонско възстание", София, 1922 година


Увеличи
Описание

ВМРО революционерът Страхил Развигоров предава спомените на Марко Иванов за превземането на Невеска и Клисура по време на Илинденското възстание .

След превземането на Клисура:
"Много турски села почнаха да ни канят да отидем при тех, като обещаваха, че ще се подчиняват, само да не им покостим и ние. В Куманичево една депутация от 4-5 души турци дойде, заяви прекланянето си пред четите и предаде всичкото си оръжие. Българското население гарантира, че са добри и ние не ги закачахме."

След превземането на Невеска:
"В първия момент в града беше мъртвило. Жива душа не се виждаше. Направихме първото посещение на богатия Мисирлия, а после на местния доктор – грък. Чакаларов и Кляшев докато разговаряха горе из стаите с доктора, една слугиня ни съобщи, че в къщата има скрити турци. На нашите викове те подадоха главите си, хвърлиха пушките и се предадоха. Искахме да им ударим по един печат и да ги пуснем, но когато при обиска в чорапите им намерихме наниз жълтици задигнати от българските села, присъдата им се изрече и на върха Върбица бидоха погубени."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият през 1877 г. в с. Палеор, Кайлярско и починал пез 1933 г. в София Марко (Мати) Иванов Петров е български революционер, костурски войвода на ВМОРО .


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 821 пъти.