Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Македонски войводи (по разкази на живи свидетели)", София, 1900 година
Антон Страшимиров - "Македонски войводи (по разкази на живи свидетели)", София, 1900 година


Увеличи
Описание

През 1900 г. Антон Страшимиров издава книгата "Македонски войводи (по разкази на живи свидетели" за легендарните македоно-одрински комити - Ильо Войвода, Спиро Църне, Дедо Ангел, Калеш Димко, Христо Чемков и Йордан Гавазов. Книгата е издадена от щипянеца Иван К. Цуцев.
"...А на Българитѣ - тѣмъ Илю билъ сѫщо божие крило: той е възвръщалъ на бащитѣ завлеченитѣ имъ въ хареми клѣти дъщери; на майкитѣ е повръщалъ отвлеченитѣ въ планинитѣ отъ разбойници за откупъ рожби; на сиромаситѣ повръщалъ открадения отъ Турцитѣ добитъкъ или самъ купувалъ; дори момцитѣ и момитѣ на бѣднитѣ вдовици е нагледвалъ - прѣмена имъ е набавялъ, за свадба имъ е помагалъ и не рѣдко самъ прѣдрѣшенъ е въ село слизалъ и самъ сираци е вѣнчавалъ.
Царь-баща е билъ Илю войвода въ Малешевията. Него куршумъ не е хващалъ; него Турчинъ не е познавалъ; той билъ врѣдъ и нийдѣ-врѣдъ..."
"Днешнитѣ харамии никакъ не напомняха едноврѣмешнитѣ войводи: хичъ ги не биваше на открито сблъскване, за такива борци и майка, и баща е била винаги гора зелена, а не ротния, не въобще нѣкакъвъ командоющъ началникъ; послѣ и команда, и зовъ - всичко за тѣхъ е било хайдушкото подсвирване, а пъкъ това, що ги е правило за страшилище на турцитѣ, не е била отчаяната имъ вѣрность, възторгътъ имъ отъ знаме, въобще войнишкото геройство, а наопаки, - страшни ги е правило умението имъ да прѣплитатъ горскитѣ пѫтеки, да пролазватъ на коремъ и да разтрелватъ изъ невидѣло залутани по гори или друмища турци; послѣ дебномъ и нощемъ да правятъ вилазки по села, чифлици и мандри, па пакъ да изчезватъ тъй дебномъ, че да изглежда като да сѫ втѫнали въ дънъ земя..."


Източник: Оригинален източник на книгата - Регионална библиотека "П. Р. Славейков" Велико Търново

Автор: Антон Тодоров Страшимиров е български писател, драматург, публицист и политик. Роден е през 1872 г. във Варна, като баща му Тодор Страшимиров е преселник от разложкото село Баня в Пиринска Македония. Антон Страшимиров участва в македонското освободително движение като четник на Яне Сандански, участва и в аферата "Мис Стоун". Пише и редактира вестници на ВМОК и ВМОРО. Литературните му произведения са превеждани на полски, руски, сръбски, унгарски, чешки и др.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1875 пъти.