Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "До посредниците за помилване на уцелелите разбойници и техни вдъхновители", публикувано във в-к "Илинден. Орган на бившите македоно-одрински революционери", год. II, бр. 49, София, 9 декември 1922 година
Тодор Александров от Ново село, Щип, Вардарска Македония - "До посредниците за помилване на уцелелите разбойници и техни вдъхновители", публикувано във в-к "Илинден. Орган на бившите македоно-одрински революционери", год. II, бр. 49, София, 9 декември 1922 година


Увеличи
Описание

Тодор Александров за Македонската федеративна организация :

"Злините, които принесоха разбойниците на Освободителното Дело са големи, грамадни. С извършените грабежи над българи, турци и власи в Македония и България – от края на 1918 год. досега – грабежи, придружени с жестокости, убийства и изнасилвания на моми и жени, (...) разбойниците и техните инспиратори отчуждиха инородните елементи на Орг., убиха доверието на населението изобщо у бившите борци за свобода, подбиха престижа на В.М.Р.О., напакостиха на обезоръжена и беззащитна България, станаха причина за афери, предателства, свързани с нови безполезни жертви и пр. и пр."

"Макар да не желаем искренно да не се пролива братска кръв, когато бълг. племе има толкова много кръвни врагове, с които трябва да се разправя, опита на миналото, обаче ни кара да бъдем много предпазливи. Ето защо нема да бъде преустановено унищожаването на разбойниците там, дето се намират..."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Тодор Александров (1881-1924) е легендарен български революционер, дългогодишен лидер и една от иконите на македонското революционно движение.
За повече информация за Тодор Александров тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1597 пъти.