Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Делото на св. Климента", публикувано във в-к "Македония", год. II, бр. 370, София, 3 януари 1928 година
Евтим Спространов от Охрид, Вардарска Македония - "Делото на св. Климента", публикувано във в-к "Македония", год. II, бр. 370, София, 3 януари 1928 година


Увеличи
Описание

Евтим Спространов от град Охрид с кратка сказка за Св. Климент Охридски състояла се на 29-ти декември 1927 година в Пазарджик.

""Св. Климент ни завеща: българско училище, безгранична любов към народа, неуморен труд, нравствена чистота и пр. и пр.""


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Охрид Евтим Ангелов Спространов (1868-1931, София) е публицист, писател, общественик, изследовател, ВМОК и ВМОРО революционер. Един от основателите на Младата македонска книжовна дружина ("Лозари"), председател на Софийското македонско дружество, учредител на Върховната емиграционна комисия в София, директор на българското девическо училище в Битоля, инспектор на българските училища в Солунския санджак, подначалник в Министерството на народното просвещение на Царство България, деец на Съюза на българските конституционни клубове (партия на десницата на ВМОРО), активист на обществено-културната организация на българите в Османската империя "Българска Матица". По време на Първата световна война е окръжен управител на родния си Охрид, докато градът е под българска власт. Председател на Охридското културно дружество „Свети Климент“ и Охридското настоятелство на фондовете, секретар е на Илинденската организация и подпредседател на Националния комитет на Съюза на македонските братства в България. През 1923 г. е един от основателите на Македонския научен институт в София.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1301 пъти.