Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Македонски Алманах", Индианаполис, Индиана, САЩ, 1940 година
Македонска патриотична организация в САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия и Южна Америка - "Македонски Алманах", Индианаполис, Индиана, САЩ, 1940 година


Увеличи
Описание

През 1940 година Централният Комитет на Македонската патриотична организация (МПО) издава уникалния "Македонски алманах". Текстовете в алманаха са приготвени от секретаря на МПО Петър Ацев роден в град Скопие . Алманахът съдържа географски данни за областта Македония , описание на македонски градове , история на македонските българи , биографии на бележити македонски дейци , песни за Македония , сведения за македонските българи в Америка и др.

"В нашата скромна по съдържание книга нема нищо оригинално и заради това уредникът я поднася на читающата публика с чувство на стеснение и с ясно съзнание за нейните дефекти. Обаче, осмеляваме се да верваме, че нашият "Алманах" ще изпълни поне отчасти своето предназначение, а именно – да даде интересно и поучително четиво на македонските българи в Америка. Сигурни сме, че последните ще посрещнат нашата книга с радост и задоволство и ще останат доволни от скромното й съдържание – от кратките описания на некои от вълшебните красоти, с които нашата възлюбена родина е така щедро надарена от природата; от снимките на техните родни села и градове; от кратките биографични бележки за безсмъртните великани на Македонското освободително движение; от по-съществените прояви на несъкрушимия борчески дух на македонските българи, за които се дават сведения и т. н."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Македонската патриотична организация (МПО) е политическа организация, основана в САЩ през 1922 г. от емигранти от Егейска Македония. МПО е най-старата, съществуваща до днес, организация в Северна Америка, обединяваща американци и канадци с корени от Македония. Секции на МПО съществуват в различно време в Австралия, Нова Зеландия и Южна Америка.
За повече информация за МПО тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 6487 пъти.