Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Отците на "македонската нация"", публикувано във в-к "Македонска трибуна", год. 26, бр. 1344, 1345, 1346, 1347, Индианаполис, САЩ, ноември-декември 1952 година
Христо Огнянов от с. Тресонче, Реканско, Вардарска Македония - "Отците на "македонската нация"", публикувано във в-к "Македонска трибуна", год. 26, бр. 1344, 1345, 1346, 1347, Индианаполис, САЩ, ноември-декември 1952 година


Увеличи
Описание

Под псевдонима Черноризец Храбър през 1952 година във вестник "Македонска трибуна" македонският деец от Дебърско Христо Огнянов публикува обширна статия за идеолозите на новосъздаващата се по това време македонска нация .

1) За сръбския учен Стоян Новакович:

"Новакович схвана, че преко не ше успее да присвои българитe от Македония за сръбството. Той избра среден път. Той е първият сръбски учен, с име в чужбина, който се опита по косвен път да отктъсне българщината в Македония отт» другитe българи на Балкана, за да може после да може после да я погълне сръбството. И този опит пропадна още на времето. Никой не би се занимавал Новаковичевото изобретение днес, ако то не се прилага насилствено в Македония под Тито."

"Срещу твърденията на Новаковича установи и великият чешки етнограф Лубор Нидерле, че всички славяни, заселени в древните провинции Мизия, Тракия и Македония са съставяли особена народностна общност, която влиза в историята под име българи. Не е местото тук да се посочват явни безмислици в съчинението на Новакович, които той допустна, само защото се бе заел да извърта истината. За външния учен свет Новакович загуби много, изложи се и с невежество. За други сръбски учени, обаче, Новаковичевата теория стана изходна точка за разстройството на българщината в Македония. Поред след него иде Йован Цвийч, вторият отец на "македонската нация"."

2) За сръбския учен Йован Цвийч:

"В ново време се установи, че и в чисто георгафските си "академични" работи Цвийч е пренебрегвал фактите в полза на сръбската политика. Така Й. Цвийч бе изменил даже естествената посока на земните пластове при вододела между Вардар и Българска Морава, за да създаде от двете долини една географска целост и да заключи, че който владеел Моравската долина с Ниш, Лесковец, Враня, трябвало да бъде господар и на Вардарската долина!"

"Цвийч бе обиколил Македония, говорил бе с населението. Всеки може да си представи мъката на тоя сръбски шовинист, когато навред из Македония е слушал мало и големо да се наричат българи. Това е било такъв факт, че сам Цвийч не е могъл да го отрече. В споменатата му статия "Бележки за етнографията на македонските славяни" второ издание, 1906 г. Цвийч признава: "Но македонските славяни себе си по правило наричат бугари. Гръцките селяни ги винаги назовават българи (стр. 24-25)". Името българин в Македония е толкова народностно означение, както сърбин в Шумадия. Това бе трън в шовинистичните очи на Цвийча. С логиката на дете той "разреши" и този въпрос. Той чисто и просто отрече всеко народностно съдържание на името българин в Македония. Това име, според Цвийча, не означавало народност, а "прост човек, ратай, чифлигар." Славяните в Македония немали народностно съзнание!"

3) За сръбския учен Александър Белич:

"Три истини преграждаха шовинистичния път на Белича: народностната и езиковата общност на славяните в Мизия, Тракия и Македония, влезли в историята под общото име българи; Кирило-Методиевският език като стар език на днешните българи; днешната езикова общност на всички българи на Балкана до Охрид и Албанските планини. И тъкмо целата научна дейност на Белича, във връзка с Македония, се изчерпва в борба срещу тези истини, установени от съвсем незаинтересовани чужденци. Сръбските учени са именно, които създадоха в науката изкуствено един спор за Македония – такъв не съществуваше по-рано."

"За да покаже, че македонските говори в основата са били сръбски наречия, Белич представи като "наука" следната същинска легенда: той измисля едно в историята никъде неспоменато сръбско племе, което било проникнало в средна и южна Албания, в Тесалия, Епир и Пелопонес. Към края на 12 век, под натиск на албанци и гърци, то се върнало назад в Македония и там заседнало. Ето тия никъде не споменати сърби са били прадедите на македонските българи! Това беше най-новото изобретение на Белича. Както Цвийч размести земните пластове във вододела между Вардар и Българска Морава, така Белич произведе сърби в области, дето в действителност не са установени никакви следи от сърби!"


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Дебърско Христо Дамянов Огнянов (1911-1997, Залцбург, Австрия) е изтъкнат български поет и публицист. Издава първата си стихосбирка „Южни ветрове“ през 1938 г. След 1944 година е преследван от комунистите и емигрира на Запад. Работи в радиата „Гласът на Америка“ и „Свободна Европа“. Папа Йоан Павел II го благославя и му връчва папска грамота, а международната академия в Париж му връчва златен медал и диплом.
За повече информация за автора тук
И тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2158 пъти.