Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Христо Тръпков Шалдев (биографически сведения - ръкопис)", София, 1947 година
Христо Шалдев от Гумендже, Егейска Македония - "Христо Тръпков Шалдев (биографически сведения - ръкопис)", София, 1947 година


Увеличи
Описание

Спомените на големия български просветен деец, революционер, деец на ВМОРО и участник в Илинденското въстание - Христо Шалдев, записани през 1947 година.

"Роден съм на 25. XII.1876 в китното градче Гумендже, разположено в една красива и плодородна кутловина при източните поли на Паяк планина и заобиколено от вси страни изключително с лозя и черничеви бахчи, от които се извишават средиземноморски и други овощни дървета: смокини, калинки (нарове), силки, праскови, кайсии, круши, ябълки, орехи и др. Жителите на градчето по народност са българи и се занимават изключително с лозарство и бубарство, като житно зърно за хлеб, зеленчуци и дърва за греене си набавяха от полските и планински села...
До 60те години на миналия век в градчето имаше копринена фабрика, притежание на солунски евреи търговци, които, гражданите откупиха и приспособиха за българско училище, та заедно с помещението на Зографския метох градчето се сдоби с две български училища. По-късно през 80-те години гражданите след построяването на новата черква в центъра на града, построиха грамадно двуетажно училищно помещение, което да служи за училища на децата българчета и гъркоманчета..."
"Тъгувам, че не мога да съм в родния си град Гумендже, за да прекарам последните години от живота си и съм възмутен, че нашето най-младо поколение от свободна Вардарска Македония отрича делата и националното самоопределение на своите бащи, деди и прадеди и се омота в хитро-скроената великосръбска теория на професорите Новакович, Цвиич и Белич.
Хр. Шалдев
18.VIII.1947 г."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Егейска Македония Христо Шалдев (1876-1962, София) е ВМОРО революционер, участник в Илинденско-Преображенското въстание, български учител, активист на Илинденската организация, Гумендженското братство и др. Автор е на книгите "Град Прилеп в българското възраждане", "Македония и копнежът й за свобода", "Духовното състояние на българина по време на негово робство под Турско", "Psalm Mass of the Old and New Bulgarian Songs".
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1574 пъти.