Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Днешните договори и споменът за 1903 година", публикувано в "Сборник Илинден 1903 – 1924", София, 1924 година
Кирил Пърличев от Охрид, Вардарска Македония - "Днешните договори и споменът за 1903 година", публикувано в "Сборник Илинден 1903 – 1924", София, 1924 година


Увеличи
Описание

ВМРО революционерът от град Охрид Кирил Пърличев за това кои са македонците борещи се за независима македонска държава .

"... Македония е отечество на народите, които в течение на векове я населяват, тя принадлежи на македонците, свързани помежду си чрез еднакви страдания, еднаква участ в миналото, чрез общи борби в настоящето и чрез един и същ идеал за бъдещето – идеалът за културната, стопанска и политическа независимост на родината. Тия народи не ще оставят на поругание своята народна чест и своето човешко достойнство; те не ще понесат похищението на своята родина и разхищението на нейните богатства. Македонското съзнание у българи, власи, албанци бе достатъчно закрепнало още преди 30 години, за да съумеят те всички вкупом да предприемат тая обща борба против общия тогавашен гнет и безправие, която завърши с разклащане основите на цела империя и погребението на царящия режим на султаните. Днес, 21 години след историческото Илинденско възстание, македонското съзнание у всички гореспоменати народи, плюс турците от Македония, е още по-крепко и по-светло, за да не позволи никому да държи заграбена македонската земя, да я дели с ортаци хайдуци, да произволничи в нея и да кощунствува със съвестта и чувствата у личността, с бита и нравите в семейството и с желанията и интересите на населенията."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Охрид Кирил Пърличев (1875-1944, Охрид) е български революционер, член на ЦК на ВМРО, общественик, учител, журналист, писател, директор на историческия музей в Охрид по време на българското управление на града (1941-1944 г.). Той е един от учредителите на Съюза на българските конституционни клубове (легална партия на ВМОРО) и е сред основателите на Македонския научен институт в София. Син е на големия охридски възрожденец Григор Пърличев.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1216 пъти.